Follow the leaders, everything will be alright

Ja dat was natuurlijk sarcasme. Ik wil het hebben over het kunstwerk van Isaac Cordal, genaamd ‘Follow the Leaders’.

Het ‘plassculptuur’ dat hij in Berlijn heeft neergezet is bedoeld om mensen wakker te schudden. In het kunstwerk, genaamd ‘Follow the Leaders’ zijn mannen in nette pakken te zien die verdrinken. De kunstenaar geeft aan dat het politici zijn die de opwarming van de aarde bespreken. Isaac Cordal heeft een hele serie van dit soort kunstwerken gemaakt. In het kunstwerk zien we oude, kalende mannen met stropdassen die de opwarming van de aarde bespreken. Ze zijn alleen al zo lang aan het praten, dat ze zelf bijna verdrinken (door de stijgende zeespiegel natuurlijk).

Ik vind het erg leuk dat de kunstenaar met behulp van een kunstwerk toch een serieuze boodschap overbrengt. Want als de politiek nog lang door blijft praten, kunnen we klimaatverandering niet meer stoppen. Ook vind ik het leuk dat alle mannetjes een net pak en een stropdas hebben. Zo maakt Isaac Cordal duidelijk dat klimaatverandering niet kan worden opgelost als we alleen maar onze stropdassen aanhebben! Zelf interpreteer ik het als een boodschap om klimaatverandering ook buiten de politiek op te lossen. Dat het niet werkt met alleen maar vergaderen, maar dat we ook echt iets moeten doen.

Zelf ben ik ook druk bezig met kinderrechten, waaronder het recht op een toekomst. Dit heeft met klimaatverandering te maken. Ik vind in het algemeen dat de politiek moet beseffen dat beslissingen die ze maken (of niet maken), gevolgen hebben voor de volgende generatie, onze generatie die nog geen stem heeft.

Ik vind de combinatie van kunst en een maatschappelijke boodschap erg leuk, maar ook ingrijpend. De boodschap komt namelijk veel harder binnen dan wanneer ik hier een heel verhaal zou typen over de gevaren van klimaatverandering.