Ik ben ontzettend trots op mijn school

Afgelopen week hoorde ik een nieuwtje dat er voor heeft gezorgd dat ik trots ben op mijn school. Ik heb het zelf nog niet gezien, maar dat is misschien maar beter ook, aangezien het om menstruatieproducten op het meisjestoilet gaat. Menstruatiearmoede is in Nederland een ontzettend groot probleem, veel groter dan dat ik oorspronkelijk dacht.

Toen ik vorig jaar met mijn klas de korte film ‘Vlekkeloos’ (https://www.ijswater.nl/producties/vlekkeloos/) zag op een Nijmeegs filmfestival, schrok ik flink. De film ging over de vijftienjarige Ruby die thuis geen geld had om tampons en maandverband te kopen. Een heftig verhaal over een wanhopig meisje dat haar moeder niet met nog meer zorgen op wilde zadelen. Het einde van de film greep mij het meeste aan. ‘1 op de 10 meisjes heeft soms geen geld voor menstruatieproducten’. 1 op de 10. Dat zijn ongeveer 2 meisjes in mijn klas. Dat had ik zeker niet verwacht en schrok er flink van. Menstruatieproducten zijn namelijk gewoon nodig om naar school te kunnen gaan en toetsen te kunnen maken. Het kan niet zo zijn dat je een belangrijke toets mist omdat je geen maandverband kan betalen.

Gelukkig is het Nederlands Armoedefonds al lange tijd bezig met dit probleem en opende ze recent zelfs hun 1000e uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten. En zelfs de politiek reageert; begin deze maand besloot de Tweede Kamer dat tampons en maandverband gratis moeten worden voor meisjes en vrouwen met een laag inkomen. Vanaf volgend jaar moet dit gaan gebeuren, gelukkig maar.

Maar terug naar mijn school, die doosjes die er hangen zijn een grote stap in de goede richting, hopelijk volgen andere scholen ook snel. En de film ‘Vlekkeloos’? Die won de publieksprijs voor middelbare scholieren op het filmfestival, mooi zo!